על פי נתוני גלובס, ישראל מכרה בספטמבר 2011 מניות חו"ל בסך של 388 מליון דולר, זאת לאחר שבחודשים שקדמו לכך, היא רכשה מניות חו"ל בסכום ממוצע של 763 מליון דולר. נתונים אלו אינם נחשבים מעודדים, והם מתארים ירידה קלה ברווחיות המניות הזרות.

גם על פי נתונים אחרים, נראה כי מניות חו"ל רבות, אשר בשנים הקודמות היו רווחיות והשיגו תשואה חיובית, נמצאות בשנה זו במגמת ירידה. כך למשל, מניית אילנות (D4) חו"ל US, שהשיגה תשואה של 25.11% בשנת 2009, השיגה ב-2010 רק 8.66% ובשנה הנוכחית 3.07% בלבד.

בין אם מדובר במניות חו"ל או מניות ישראליות, המסחר בתחום מלווה בסיכונים רבים. למרות זאת, לא מעט אנשים וחברות בוחרות להיות מעורבים בכך, אם מתוך הרצון לקחת סיכונים ואם מתוך המודעות לרווחים הגדולים שייתכנו במקרה והסיכון יצליח.

מעטים יודעים באמת לענות על שאלות כמו מהי מניה? מהי מניית חו"ל? כיצד בוחרים מנייה והאם הסחר במניות חו"ל כדאי? הגיע הזמן שגם אתה תדע לענות על כך, כדי שתוכל להבטיח בצורה הטובה ביותר שהכסף עובד בשבילך.

מהי מנייה?

שוויה הפיננסי של כל חברה בארץ ובעולם, מבוטא על ידי ניירות ערך, אותן ניתן לרכוש ולמכור. ניירות ערך אלה, הינן מניות, אשר לבעליהן ניתנת היכולת להשפיע ברמה זו או אחרת על עתיד החברה.

במילים אחרות, מניות הן מעין נכס בעל ערך כלכלי, המצביע על זכויותיהם וחובותיהם של בעלי המניות בכל חברה. חלוקת המניות נעשית, לרוב, בהתאם להשקעה הפיננסית של בעליהן, בחברה עצמה. ייתכן אף מצב שמניות יועברו בירושה מאב לבנו, גם אם הבן לא השקיע דבר בחברה.

מניות חו"ל

במצבים בהם המסחר במניות בארץ הגיע למיצוי, כאשר לא ניתן לבחור מנייה רווחית באופן מובהק ובמקרים אחרים, עומדת בפני הסוחרים האפשרות לסחור במניות חו"ל. מניות אלו, בעיקרן, זהות לאלו של הארץ אך הכמות והזמינות שלהן גדולה הרבה יותר, וכך גם גודל הרווח האפשרי מהן.

כיצד בוחרים מניות?

תהליך בחירת מנייה הינו אישי, לרוב, אך הוא מתאר מסלול קבוע אשר מרבית המשקיעים בוחרים בו נכון להיום:

היום, המניות בארץ ובחו"ל נגישות לכל משקיע פרטי, הן באמצעות האינטרנט והן באמצעות חדרי עסקאות. כמו כן, אם בעבר הבנקים (ובתי ההשקעות) היו מספקים תשתית נוחה למסחר רק לברוקרים מנוסים, כיום השוק המאפשר מסחר חופשי במניות, גרם לבנקים ובתי ההשקעות לאפשר גם למשקיעים פרטיים להיעזר בהם לצורך מסחר.

בשונה מהמניות המוכרות בארץ, מניות חו"ל נושאות בחובן עמלות רבות, במיוחד בגלל שאלו מערבות מכירה וקנייה של מט"ח. העמלות שונות מבנק אחד לאחר ומבית השקעות אחד לרעהו. מלבד עמלות אלו, קיימות עמלות נוספות כגון עמלת מינימום להשקעה, ניהול תיק, שמירת ניירות ערך, דמי טיפול חודשי ועוד. על כן, לפני שמתחילים לרכוש מניות חו"ל, חשוב לברר מהו האפיק הכדאי ביותר, והיכן רצוי להתחיל את המסחר.